Powered By Blogger

zondag 10 februari 2013

Gods feesten; inleiding

In de bijbel lezen we over Gods feesten, die Hij instelt in Leviticus 23. Hij geeft Zijn feesten in bewaring aan het joodse volk. Zoals je kon lezen in mijn blog over sabbat vieren, geloof ik dat Zijn wetten en geboden goed voor ons zijn. Wij mogen ons aansluiten (ingeënt worden op) Zijn volk en samen met hen de God van Abraham, Isaak en Jakob dienen. In alle nederigheid en diversiteit Hem eren en aanbidden op de manier die Hij aangeeft. 

Wij proberen hier in ons gezin vorm aan te geven, en zijn vooral bezig om te kijken wat de bijbel ons leert over het vieren van Zijn feesten. Over de invulling van de sabbat en de feesten staat verrassend weinig. Er staan wat richtlijnen over de heilige samenkomst, en een aantal verboden over wat niet te doen op sabbat. Natuurlijk hebben we een prachtig voorbeeld aan het joodse volk, en de manieren en tradities die zij hebben omtrent het vieren van de feesten. Dit geeft een mooi handvat en veel inspiratie. Die tradities zien wij voor onszelf niet als leidend. We vinden het als gezin dan ook erg leuk om zelf onze weg hierin te vinden, en manieren te zoeken waarop wij Zijn feesten kunnen vieren en Hem blij kunnen maken. 

Voordat we gaan beginnen is het wel handig om even een kader te hebben. Er is een heleboel over te zeggen dus ik probeer het kort maar krachtig te houden ;). Ten eerste is daar de kalender. Volgens de gregoriaanse jaartelling leven we in het jaar 2013, geteld vanaf het geboortejaar van Jezus. Volgens de joodse jaartelling leven we in het jaar 5772, geteld vanaf de schepping. Een joods jaar heeft ook 12 maanden en telt 354 dagen (elke 2 a 3 jaar is er een schrikkelmaand om het verschil goed te maken). Een nieuwe maand begint bij het verschijnen van een nieuwe maan. Deze maanden lopen ongelijk met de gregoriaanse maanden, waardoor Zijn Feesten elk jaar op een andere gregoriaanse datum valt. Er zijn binnen het jodendom verschillende stromingen (scholen) die verschillende opvattingen hebben over de kalender.

In totaal zijn er 8 feesten. 1 wekelijks feest en 7 jaarlijks terugkerende feesten. Er zit een hele duidelijke cyclus in de feesten. Het eerste feest is natuurlijk de sabbat, deze valt dus op de zevende dag van de week (de zaterdag). Verder kunnen we een splitsing maken tussen voorjaarsfeesten en najaarsfeesten. Er zijn 3 voorjaarsfeesten, namelijk Pesach, Ongezuurde brodenfeest en Wekenfeest. Er zijn 4 najaarsfeesten; Bazuinendag, Grote Verzoendag, Loofhuttenfeest en de Achtste dag. Elk feest heeft een natuurlijk laag, een geestelijke laag en een profetische laag. Het mooie is dat, in de cyclus van de feesten, het heilsplan van God met Zijn wereld besloten ligt. Wat een liefde en vernuft blijkt daaruit! Vanaf het moment dat Hij de zon, maan en sterren schiep als teken aan de hemel voor Zijn feestdagen was Hij al bezig het hele bestaan van de mens en de wereld voor te bereiden op Zijn Goddelijke cyclus!

De aankomende tijd wil ik jullie meenemen door de bijbel, door de joodse tradities, onze tradities en tips over hoe je met je gezin vorm kunt geven aan deze feesten. Ik hoop dat je meer zult ontdekken van de feestelijke kant van God, en Zijn verlangen om Hem speciaal te ontmoeten op Zijn hoogtijdagen.

3 opmerkingen:

  1. Ik vind het wel interessant om te lezen hoe jullie vorm geven aan jullie geloof, maar ik vraag me af hoe jullie precies tegenover het Nieuwe Testament (en dan vooral de brieven van Paulus) staan. Zin om daar eens een blogje over te schrijven? Ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen