Powered By Blogger

dinsdag 10 april 2012

Pannekoekenfeest

Zo, in de drukte van het gezin zijn we ineens alweer in het Ongezuurde Brodenfeest aanbeland. Na een ruime week van poetsen is ons hele huis vrij van zuurdesem (beter bekend als gist tegenwoordig). Dit feest is ook een van de 8 feesten die God ons gaf in Leviticus 23, en wordt vooraf gegaan door het Pesach.

Afgelopen vrijdagavond hebben we dan ook, voor het eerst met alleen ons gezin, de Seder gevierd. Dit is een symbolische maaltijd, waarvan wordt aangenomen dat deze ook door Jezus werd gevierd met zijn discipelen en waarop volgens velen ''het avondmaal'' is ingesteld. De kinderen vonden het allemaal erg interessant, Flip de beer uit Nathans klas logeerde dit weekend bij ons, hij mocht ook meedoen. We zaten aan een gedekte tafel met in het midden een groot bord. Op dit bord lagen mieriksworel, peterselie met zout water, een ei, lamsbot, charoset (een appel/notenmengsel) en natuurlijk matzes. De heer des huizes las de Haggada voor, dat is een soort liturgie. De kinderen deden ernstig mee met het drinken van de 4 bekers (druivensap dan he), en keken vol bewondering toe hoe papa de wijn op het witte tafelkleed spatte (dat zijn tranen). Op een gegeven moment zijn er 3 matzes, waarvan de middelste verbroken word en vervolgens verstopt. De kinderen mochten deze aan het einde van de maaltijd zoeken (is dat geen prachtig symbool van de drie-eenheid, en de middelste matze, de zoon, die verbroken word en verstopt..)?! Aan het einde hebben we nog even flink de kamer doorgedanst op hava nagila hava en andere gouwe ouwes. Het was ontzettend mooi en bijzonder om met elkaar deze maaltijde te vieren.

Vanaf dit moment begon het Ongezuurde Brodenfeest. Alle gist het huis uit, en dan voor 7 dagen lang geen gist eten. Dus geen boterhammen. Vandaar dat dit feest ook wel het pannekoekenfeest heet ;), elke dag pannekoeken eten is een feest! Het schoonmaken was best pittig, maar wat was alles heerlijk schoon. Dit alles doe je natuurlijk niet zomaar, er zit een geestelijke les achter. In de bijbel is zuurdesem/gist een symbool voor zonde. Ongezuurde Brodenfeest gaat dus over levensheiliging, je leven ontdoen van zonde en proberen rein en heilig te leven voor God. Het gaat God om ons hart, om een schoon levenshuis.

Het is prachtig om te zien hoe God door Zijn feesten heen het heilsplan voor de wereld heeft verweven. En om te zien hoeveel symboliek er zit in bepaalde joodse tradities voor het vieren van deze feesten, dit terwijl veel joden hun Messias nog niet gevonden hebben! Om Zijn feesten samen met mijn gezin te mogen vieren is een zegen voor ons allemaal. Dat we 8 dagen lang pannekoeken eten kan daar dan ook nog wel bij..... (al verlang ik stiekum al wel weer een beetje naar een lekkere bruine boterham met kaas :)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten