Powered By Blogger

woensdag 21 december 2011

Stoofpeertjes a la tante Diny.

Sinds ik een geweldig kookboek van mijn schoonouders heb gehad, merk ik dat koken, bakken en voedselbereiding op welke andere wijze dan ook (als het resultaat maar lekker is ;)) mij steeds meer interesseert. Zelf spaghettisaus maken, zelf brood bakken en zelf citroensorbetijs maken; ik draai er mijn hand bijna niet meer voor om. In het begin van mijn carriere als huisvrouw vond ik kookboeken altijd maar eng en moeilijk. Onmogelijke recepten leken erin te staan, alsof de koks die het schreven niet willen dat iemand hen evenaart. Sinds ik de Culinaire gids heb ben ik maar gewoon begonnen.... stap voor stap kom ik erachter dat koken eigenlijk maar gewoon beginnen is. Dus hieronder volgt mijn recept van stoofpeertjes, die ik morgen ga maken en inmaken. De stoofperen zijn volop in de aanbieding op het moment, en als je besluit om te in te maken kun je ze wel een jaar bewaren!

Nodig
- 12 stoofpeertjes, geschild, in vieren gesneden en ''ontklokhuisd''
- 1/2 liter vocht (300 ml goedkope port, 200 ml water)
- een thee-ei gevuld met een kaneelstokje, kardemonkorrels en kruidnagels
-  een aantal glazen potten plus deksel

Doe het vocht met de stoofpeertjes en kruiden in een pan en laat, nadat het kookt, 2,5 a 3 uur sudderen (niet koken).

Om de kans op goed inmaken te vergroten kun je het volgende doen. Was de potten en deksel goed af, spoel ze na met heet water. Zet de potten met deksels ernaast  op de bodem van de oven, en verwarm de oven voor op 110 graden. Als de oven zover is, laat je hem een half uur aanstaan met potten en deksels erin. Probeer dit trouwens een beetje te timen met het klaar zijn van de stoofperen, dat zou perfect zijn! Na een half uur haal je de potten uit de oven (pas op: heet!) en vul je ze met de gereedstaande, hete stoofperen. Giet het kookvocht erin, tot een halve centimeter onder de rand, en doe het deksel erop. Omdraaien en laten staan totdat de potten afgekoeld zijn.  Op een droge en koele plaats zijn ze een jaar houdbaar. Als je nog kookvocht over hebt, schijnt het ideaal te zijn om dit in te vriezen voor de volgende lading stoofpeertjes. Wil je ze meteen op eten, heel begrijpelijk, dan kun je de stoofpeertjes uit het vocht halen en het vocht binden met aardappelmeel. Stoofpeertjes erbij, even warm maken en  eet smakelijk!

Mmmm, ik heb er nu al zin in!

Trouwens, het gewoon beginnen werkt volgens mij niet alleen voor koken en bakken,  maar voor tal van andere taken des levens waar ik tegen op kan zien.....!

1 opmerking:

  1. ze liggen bij mij ook al op het aanrecht.
    Ga nu maar schillen dan kan ik ze nog opzetten en zijn ze vanavond nog klaar.
    Heerlijk als bijgerecht of toetje

    Geniet ervan

    Ingeborg

    BeantwoordenVerwijderen