maandag 15 april 2013

Hineni!

Afgelopen vrijdag was ik bij een concert van Paul Wilbur, in Zwolle. Al meteen bij binnenkomst in de zaal was het duidelijk: hier is iets bijzonders aan de hand. Ik weet niet of je dat wel eens hebt? Soms kan je ergens binnenlopen, het kan zijn in een kerk, een bidstond of gewoon iemands huis, en dan voel je het: Hij is hier! Je voelt het, maar je weet het ook gewoon. De avond was ook geweldig, Paul zong geweldige nummers en vertelde ons persoonlijke dingen uit zijn leven.

Een van de dingen die bij mij zijn blijven hangen vertelde hij naar aanleiding van zijn nieuwste nummer ''Song off the beautifull bride''.  Een geweldig lied over de bruid van Yeshua (Jezus), waar wij als gelovigen uit de volkeren ook deel van uit mogen maken. Het ging over onze hartshouding naar God en naar mensen toe. Hineni betekend: ''hier ben ik''. Ik moest denken aan het verhaal van de kleine Samuel, die door God geroepen word. Na 2 keer te hebben gedacht dat het Eli was die hem riep, vertelde Eli dat hij de 3e keer dat hij geroepen werd zou moeten zeggen: Spreek Heer, hier ben ik, Uw dienstknecht luistert.'' Vervolgens begon God hem allerlei zaken te vertellen die in Zijn hart leefden! 

En natuurlijk dacht ik toen aan mijn eigen hartshouding. Hoe vaak versta ik God stem? Dat vind ik al een hele uitdaging..... En als ik Hem versta, als ik hoor dat Hij mij roept, wat zeg ik dat terug? Zeg ik dan: ''ik heb nu geen stille tijd God, even niet, vanavond om 20.00 uur weer'' of ''roept U mij om naar Afrika te gaan, daar heb ik dus mooi geen zin in!'' of zeg ik ''Hineni''! Hier ben ik! 

In het verhaal is het de oude Eli die Samuel verteld wat hij mag zeggen als hij geroepen word, hoe zijn hartshouding mag zijn. Ik vind dat prachtig, het is de oudere generatie die het de nieuwe generatie leert. Eli had misschien ook kunnen zeggen: ''kom maar even bij mij liggen, als Hij je dan roept zal ik wel even met Hem praten jij bent ook nog zo jong''. Of hij had ook boos kunnen worden en kunnen zeggen: ''waarom maak je mij potverdorie nu al voor de 2e keer wakker, ik wil je nu niet meer horen!'' Maar nee, ook hij heeft een dienstbare houding naar Samuel toe en leert hem hoe zijn hart naar God toe mag zijn. 

Soms mis ik in mijn omgeving weleens een Eli. Een (geestelijk) ouder iemand die mij leert hoe ik met God kan leven, hoe ik Zijn stem kan verstaan. Iemand die mij daarin kan meenemen Ik hoop dat dit gemis mij er niet van zal weerhouden om mijn kinderen mee te nemen in mijn leven met God. Dat ik ze mag leren hoe ze Gods stem kunnen verstaan, en hoe ze daar dan op mogen reageren. 

Vader, wilt U mij een hart vol dienstbaarheid naar U en naar mensen toe geven. Dat ik meer en meer mag verlangen naar het verstaan, en het gehoorzamen van Uw roepstem. Hineni! Amen. 

5 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor je mooie blog. Ik mis dat ook wel eens ( een ouder iemand ).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, leuk joh, dat je een eigen blog hebt! Hineni - Het Hebreeuws alleen al, daarover kan ik mijmeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en ik verlang om zo'n ouder iemand te mogen zijn. Zo'n Titus 2 vrouw...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi om te lezen dat dat verlangen er is!! Waar woon je ;)?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Nellke, wat leuk te lezen dat je bij dat concert was, ik zong namelijk mee in het koor... :)

  BeantwoordenVerwijderen